This article is only available in Dutch

Een brede coalitie van infrapartijen waarschuwde in 2021 dat er structureel te weinig geld is om de Nederlandse infrastructuur veilig, betrouwbaar en toekomstbestendig te maken. En hoewel de overheid daar later dat jaar meer geld voor reserveerde, blijft achterstallig onderhoud een groot aandachtspunt. Daarbij is het vooral belangrijk om de staat van de huidige infrastructuur goed te monitoren, zodat er bij problemen snel kan worden ingegrepen. Een uitgelezen kans om Artificiële Intelligentie (AI) in te zetten die dergelijke inspecties een stuk makkelijker maakt.

Het inspecteren van bruggen, windmolens, fabrieken en hoogspanningsmasten kan voor mensen een flinke uitdaging zijn. Want op grote hoogte worden lastige hoeken nog lastiger. Voor de luchtinspectie van infrastructuur zet supplai dan ook drones in. En bijzonder: dankzij een AI-oplossing worden de verzamelde data realtime geanalyseerd en bedrijfsprocessen gemaximaliseerd.

De onderkant van de Haringvlietbrug

Van camera’s voorziene drones zijn al een enorme verbetering in vergelijking met de beelden die menselijke infrastructuurinspecteurs handmatig kunnen maken. En supplai, een in Ridderkerk gevestigde startup, combineert dat ook nog eens met een geavanceerd Machine Learning-algoritme en een op AI gebaseerde Realtime Video Analytics-oplossing. Daarmee zijn hun drones zeer geschikt om inspectievluchten uit te voeren en bijvoorbeeld de onderkant van een brug tot in detail in beeld te brengen.

AI-project geselecteerd voor MIT AI subsidie

Supplai heeft als penvoerder het AI-project ‘Realtime Video Analytics on Drones’ ingediend voor de door de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) ondersteunde en gefinancierde MIT-regeling 2022 en is samen met partner Dutch Drone Company (DDC) geselecteerd als 1 van de 12 projecten. Dit project richt zich op de ontwikkeling en toepassing van edge-based algoritmen om automatisch en realtime detecties in videobeelden maken met behulp van drones. Deze samenwerking zal helpen bij het bieden van efficiënte oplossingen voor tijdskritische inspecties voor het optimaliseren van downtime. “Buiten realtime, werken we samen met DDC aan een optimaal proces waarin de gebruiker direct aan de gang kan met de gewonnen data. Door middel van het al beproefde platform van supplai kunnen correcties en toevoegingen worden gemaakt waardoor het algoritme bij de volgende vlucht alweer beter is geworden”, aldus Koen de Jong, CEO en medeoprichter van supplai.

Read more at NLAIC.com: Moeilijke onderhoudstaken? Supplai stuurt drones met AI op inspectievlucht